Door gebruik te maken van deltadevelopment.eu ga ik akkoord met het gebruik van cookies.
Akkoord
  ***
Mercedes-Benz Nederland

van onverhuurbaar tot onweerstaanbaar

Mercedes-Benz Nederland

Circulair bouwen is niet vanzelfsprekend nieuw bouwen. Wanneer blijkt dat een bestaand gebouw geschikt is om te transformeren dan heeft dat de voorkeur. Omdat er in bestaande gebouwen een enorme hoeveelheid energie opgeslagen is. Door bestaande bouw te transformeren heeft de eerste besparing op CO2-uitstoot al een enorme impact op het milieu.

 

Het gebouw waar Mercedes-Benz Nederland haar nieuwe hoofdkantoor zal vestigen is zo’n gebouw dat geschikt bleek voor transformatie. Sinds de oplevering in 2001 heeft het vrijwel constant leeg gestaan. Maar door er op een nieuwe manier naar te kijken kan het nu getransformeerd worden naar een moderne en inspirerende werkplek.

 

 

Delta Development Group heeft het project in 2016 met New NRG en VolkerWessels opgepakt. De transformatie heeft vorm gekregen in een fantastisch ontwerp van OPL Architecten waarin de kracht van het gebouw volledig tot haar recht komt. Door het centrale deel van het gebouw te verwijderen en de binnentuinen te overdekken, is een groot Atrium ontstaan. Hierdoor ademt het gebouw en kunnen alle gebruikers, overal in het gebouw, genieten van een overdaad aan daglicht. Er ontstaan zichtlijnen waardoor medewerkers verbinding met elkaar krijgen en de interne communicatie wordt bevorderd.

 

Bij het ontwerpen van het nieuwe hoofdkantoor van Mercedes heeft OPL Architecten optimaal gebruik van Delta’s kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid en Human Centered Design. Het resulteert in een licht, groen gebouw met een prettige akoestiek en gezonde lucht. In het hele gebouw worden gezonde materialen toegepast en in het atrium dak zijn (vanzelfsprekend) zonnecellen geïntegreerd. Zo wordt, om met Coert Zachariasse te spreken: “…van iets moeilijks weer iets prachtigs gemaakt…”.

 

Delta Development Group voorziet een grote toekomst voor transformatie omdat er vanuit milieuaspect enorme impact mee gemaakt kan worden. En natuurlijk omdat er minder kapitaalvernietiging plaatsvindt. Omdat er tegenwoordig veel Cradle to Cradle materialen beschikbaar zijn voor de in- en afbouw kan dit circulaire principe erg goed toegepast worden bij transformatie.

 

Helaas blijkt een groot aantal gebouwen, door de bouw of vanwege de locatie, niet geschikt voor transformatie. Door vandaag goede Cradle to Cradle geoptimaliseerde gebouwen neer te zetten is het echter Delta’s overtuiging dat het aantal gebouwen dat je kan transformeren in de toekomst veel groter zal zijn.

 • 9 milj. Ton CO2 besparing door gebruik te maken van bestaand casco. (uitgaande van gemiddeld embedded energy van 2200 kwh/m2)
 • Pand dat sinds bouw in 2001 leeg heeft gestaan is nu verhuurd.

Nieuwe hoofdkantoor Mercedes Benz Nederland

Een 'lelijk eendje' transformeren in een attractieve en productieve werkomgeving.

 

Oplevering

januari 2019

Partners

Delta Development Group, New NRG, VolkerWessels

Architect

OPL Architecten

Huurder

Mercedes-Benz Nederland

Omvang

14.417 b.v.o.

273 parkeerplaatsen

Fotogallerij

 • Mercedes-Benz Nederland hoofdkantoor
 • Interieur atrium Mercedes-Benz Nederland
 • Delta Development Group - Mercedes Benz Nederland
 • transformatie Mercedes-Benz Nederland hoofdkantoor
 • Mercedes-Benz Nederland hoofdkantoor interieur
 • Interieur transformatie atrium Mercedes-Benz Nederland
 • Mercedes-Benz Nederland HQ transformatie
 • Mercedes-Benz Nederland hoofdkantoor interieur