Levi Strauss & Co

Logistiek & Kantoor

Het groenste Distributie Centrum van Duitsland

Het Europese distributiecentrum van Levi Strauss heeft een oppervlakte van 70.000 vierkante meter. Het Brownfield project ligt op gerevitaliseerde grond van de voormalige ‘Zeche Wulfen’ ofwel steenkolenmijn Wulfen, in de gemeente Dorsten, Noordrijn-Westfalen. Het distributiecentrum is uniek vanwege zijn holistische visie en vooruitstrevende aanpak, waarbij geavanceerde technologieën en materialen worden gecombineerd met duurzame praktijken. Cruciaal is de toepassing van circulaire bouwmethoden volgens het Cradle-to-Cradle-principe. Dit is vernieuwend voor de logistieke vastgoedsector in Duitsland en benadrukt onze inzet voor duurzaamheid. We integreren moderne faciliteiten met slimme systemen voor energie-efficiëntie en grondstoffenbeheer. Ook vangen we regenwater op en passen duurzame landschapsarchitectuur toe om een positief effect te hebben op de lokale biodiversiteit en het milieu.
Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en geothermische energie, en de verwerking van geavanceerde milieuvriendelijke materialen, verminderen we onze CO2-voetafdruk. Vanaf de ontwerpfase hebben we gestuurd op minimalisering van zowel de materiaal-gebonden als operationele CO2 emissies. Het opvallende en groene design is een statement in de verdozings-discussie en bewijst dat ook een groot, XXL-distributiecentrum kan opgaan in haar omgeving en bovendien op het gebied van CO2, klimaat positief kan zijn. Het distributiecentrum en de kantoren zijn LEED Platinum en WELL Platinum gecertificeerd.
Duurzaamheid heeft universele relevantie. We zijn dan ook erg blij dat onze holistische benadering van logistiek nu ook in Duitsland wordt toegepast. We zien het pand in Dorsten als een belangrijke stap, waarna we in de toekomst nog veel meer stappen willen zetten.
Edwin Meijerink, CEO DELTA Duitsland
Het magazijn van waaruit Levi’s zo’n 55 miljoen artikelen over Europa distribueert, is volledig geautomatiseerd. Direct naast het magazijn liggen afdeling waar retouren worden behandeld en waar bestelde kledingstukken volledig naar de persoonlijke wensen van de klant personaliseren met bijvoorbeeld scheuren of slijtageplekken. Daarmee zijn 650 hoogwaardige arbeidsplaatsen gecreëerd, wat een aanzienlijke stimulans betekent voor de lokale economie.
Tijdens de ontwikkeling en de bouw van ons project hebben we voortdurend met Levi’s afgestemd wat hun behoeften, wensen en ideeën waren zodat we die zoveel mogelijk konden integreren in het gebouw. Omdat we zorgen voor optimale luchtkwaliteit, aangenaam omgevingsgeluid, overvloedig daglicht, groen -zowel binnen als buiten- en de toepassing van gezonde materialen bieden we een omgeving waarin de gebruiker zicht thuis voelt en optimaal kan functioneren. De groene buitenomgeving en het grote, eveneens groene, dakterras dragen nog extra bij aan het welzijn van de medewerkers. Het gebouw is flexibel in die zin dat aanpassingen, verbeteringen en uitbreidingen makkelijk mogelijk blijven. Door voortdurende in contact te staan met onze gebruikers kunnen we het gebouw steeds aanpassen aan hun wijzigende behoeften. Daardoor blijft de gebruikerstevredenheid consistent hoog.
Het groenste ‘wearhouse’ van Duitsland
Ons project onderscheidt zich door de holistische benadering van doelmatigheid milieubewustzijn en duurzaamheid. Vanaf het begin was het ons doel om gevestigde maatstaven te overtreffen en actief bij te dragen aan het welzijn van de gebruikers en onze planeet door:
• Het gebruik van Cradle-to-Cradle-principes in ons ontwerp. Dit leidt, dankzij de design for re-use benadering, tot minimale afvalproductie en maximale herbruikbaarheid tijdens en na de levenscyclus van het project. • Onze keuze voor milieuvriendelijke materialen die onze ecologische voetafdruk beperken terwijl we normen voor duurzaamheid en functionaliteit handhaven. • Het behalen van certificeringen zoals LEED Platinum en Well Platinum, die het belang dat wij hechten aan strenge milieunormen en duurzame praktijken onderstrepen. • Nauwkeurige sturing en monitoring gericht op het minimaliseren van zowel de materiaal-gebonden als operationele CO2 emissies. • Onze voortdurende focus op energie-efficiëntie, waarbij we hernieuwbare energiebronnen zoals fotovoltaïsche en geothermische technologieën integreren en gebruik maken van de laatste batterijtechnieken. Dit optimaliseert de energiebesparing en bevordert een duurzamer en efficiënter energieverbruik gedurende de levensduur van het project.
Wat onmiddellijk opvalt is de karakteristieke golvende raamgevel die aan drie zijden van het gebouw doorloopt. Deze heeft niet uitsluitend een esthetisch functie maar zorgt ook voor optimale inval van natuurlijk licht en energie-efficiëntie binnen het gebouw en heeft daardoor een gunstige invloed op het energieverbruik. Om landgebruik te minimaliseren maken we geen gebruik van ‘greenfield‘ locaties maar blazen we deze voormalige mijnbouwlocatie nieuw leven in. Bij ontwerp en bouw is nadrukkelijk rekening gehouden met natuurlijke omgeving en het omringende landschap We gebruiken adaptieve en hernieuwbare technieken om het milieu niet te belasten. Daartoe behoren het creëren van groene ruimtes, biodiversiteit bevorderende maatregelen en CO2-neutrale oplossingen. Ons milieuvriendelijke transportplan vermindert de impact op het milieu door directe aansluiting op het openbaar vervoer, fietspaden en voetgangersroutes. Binnen bevorderen de en transparante lay-out en de aantrekkelijke gemeenschappelijke ruimtes de teamdynamiek en maken efficiënt samenwerken mogelijk.
Bij DELTA volgen we sinds 2003 bijna uitsluitend het C2C®-model en zetten daarmee de toekomst van de planeet centraal in onze projecten. Duurzaamheid, gezondheid en winstgevendheid vormen daarbij altijd een onlosmakelijke eenheid.
Edwin Meijerink, CEO Delta Duitsland
Specificaties
Client:Levi Strauss & Co
Locatie:Dorsten, Große Heide Wulfen, Duitsland
Oppervlakte:70.000 m²
Architect:Quadrant 4
Developmentpartner:European Logistics Real Estate Partners
Project management:Drees & Sommer
Bouw:Bremer BAU

Sustainable Development Goals