Sonate Spuikwartier, Adagio and Bolero Towers

Ontwikkelen in het hart van een stad, die al bruist van leven en bedrijvigheid, is niet eenvoudig. De noodzaak om slim gebruik te maken van de beperkte ruimte en om verstoring tot een minimum te beperken in drukke gebieden met veel verkeer en intensief gebruik, brengt unieke omstandigheden met zich mee. De behoefte aan innovatieve oplossingen begon direct bij de start van ons werk aan Sonate, prachtige woontorens, letterlijk en figuurlijk op grote hoogte in het hart van Den Haag.

Met dit project ontstaan twee nieuwe woontorens midden in het centrum, vlakbij het Haagse stadhuis, de schouwburg en het centraal station. De Adagio- en Bolero-torens bruisen van de activiteit en rijzen op uit de drukke straten, met winkel- en caféruimtes op de begane grond onder de zuilengalerijen van het gebouw.
Daarboven stijgen 456 appartementen hemelwaarts – elk met ruime balkons, die ze overspoelen met licht, lucht en natuurlijke ventilatie. Een warm/koudwateropslagsysteem maakt gebruik van diepe ondergrondse putten om het gebouw in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen, waardoor het hele jaar door klimaatneutrale temperatuurregeling mogelijk is.
Projecten die ons uitdagen zijn een geweldige kans om te leren. Sonate bewijst dat het mogelijk is om hoogbouw te ontwikkelen, ontwerpen, engineeren en bouwen, zelfs met weinig ruimte. We moeten manieren vinden om ontwikkelde locaties opnieuw uit te vinden in plaats van te bouwen in de waardevolle groengebieden rondom onze steden, ruimte en hulpbronnen zijn kostbaar. Sonate betekende dat we aan al onze veiligheidseisen en de voorwaarden van de ontwikkeling moesten voldoen, zonder afbreuk te doen aan kwaliteits- en duurzaamheidsconcepten tijdens de bouw.
Koert Damstra, voormalig projectmanager Delta
Maar de echte innovatie is de unieke benadering van de manier waarop de funderingen is gelegd. Speciaal ontwikkeld om dit project mogelijk te maken. Bolero en Adagio, genesteld in een cluster van bouwprojecten, bevinden zich op de plaats van een garage die 20 jaar eerder is gebouwd. Sloop is een belangrijke factor die bijdraagt aan de schade die constructie en ontwikkeling aan het milieu kunnen toebrengen, dus we werken er altijd hard aan om dit te voorkomen en de impact ervan te minimaliseren.
Hier zouden de financiële en milieukosten van sloop enorm zijn geweest, waarbij duizenden tonnen koolstof zouden vrijkomen en zware bewerkingen en transport nodig zouden zijn, en aanzienlijke verstoringen zouden veroorzaken voor de buren van de ontwikkeling. In plaats daarvan ontwikkelden we een unieke techniek die heipalen door de bestaande vloer heeft geslagen, waardoor een stevige basis wordt gecreëerd voor onze 26 verdiepingen tellende torens zonder de milieu-impact van sloop.
100%
verwarming en koeling vanuit natuurlijke hulpbronnen.
Specificaties
Locatie: Spuikwartier, The Hague Netherlands
Oppervlakte:46.500 m2 across 456 apartments plus retail space due 2022
Ontwikkelingspartners:VolkerWessels, Reggeborgh

Sustainable Development Goals

Next Generation Logistics standards
Mensgericht ontwerp:
geoptimaliseerd gebruik van niet-giftige materialen, klimaatneutrale klimaatbeheersing inclusief vloerverwarming, kernkoeling, alle ramen openslaand en buitenruimte op het balkon voor iedereen; akoestische soundscaping om lawaai te minimaliseren; centrale ligging verbonden met vervoer, vrije tijd, cultuur en retail.
Circulair ontwerp:
circulair ontwerp geoptimaliseerd in lijn met woonvoorschriften voor hoogbouw, gevels geprefabriceerd en ontworpen voor demontage, gedeeltelijke opvang van zonne-energie, volledig elektrisch ontwerp.
nl_NLNederlands