Fokker 7|8

Logistiek

Onze laatste toevoeging aan Fokker Logistics Park, de historische thuisbasis van het iconische Fokker-vliegtuig, zijn twee bekroonde logistieke centra die zijn gecreëerd zijn met het allerbeste dat cradle to cradle ons op dat moment te bieden had. De paradepaardjes op het park, Fokker 7 en 8, staan pal naast de ingang – twee enorme monolieten die zo zijn ontworpen dat ze door hun huurders flexibel kunnen worden benut. De interieurs zijn aanpasbare en worden gekenmerkt door de inval van natuurlijk licht, ventilatie en weelderige beplanting, zelfs op de werkvloer. Ze zijn – design for re-use, een wereldprimeur in de logistiek: ontworpen met herbruikbaarheid aan het einde van hun levenscyclus als voorwaarde.

Al vanaf het allereerste begin stond vast dat we de herontwikkeling van het park duurzaam wilde realiseren; om de impact van de sloop tot een minimum te beperken hebben we een aanpak bedacht waarbij we 97% van de materialen die vrijkwamen ter plekke konden hergebruiken. Gedurende de 13 jaar waarin we Fokker Logistics Park hebben ontwikkeld zijn technologie en kennis verbeterd. Daardoor konden we gaandeweg experimenteren met nieuwe oplossingen, materialen en technieken. Het hele park is geëvolueerd als een laboratorium waarbij we stap voor stap elke kans hebben aangegrepen om duurzaamheid en impact te verbeteren.
In 2015, halverwege de ontwikkeling van Fokker Logistics Park, hebben we de Nationale staalprijs voor duurzaamheid gewonnen, een erkenning voor de innovaties die we hebben toegepast in de staalconstructie.
Hoe dit verschilt van een volledig geschroefde staalconstructie, is het feit dat het hele concept consequent door het hele gebouw is doorgevoerd. Zelfs het dak en de gevel worden met schroeven aan de staalconstructies bevestigd in plaats van een vast montagesysteem zodat demontage op een later tijdstip mogelijk is. Alle betrokken partijen verdienen een speciaal compliment, ook de bouwplaats medewerkers die dagelijks werden geïnstrueerd met speciale storyboards. Het project is een terechte winnaar waarbij de opdrachtgever genoemd mag worden als ondernemer van circulair bouwen in een marktsegment waarin elke cent telt.
Opmerkingen van de jury, Nationale Staalprijs voor Duurzaamheid.
Voor Fokker 7|8 maakten we zoveel mogelijk gebruik van Cradle to Cradle gecertificeerde materialen, terwijl de kosten van het standaardontwerp niet hoger werden. In het park hebben we een aantal oorspronkelijke waterwegen, natuurlijke oevers en bomen teruggebracht waardoor eerder verdwenen dieren zoals vossen en wilde zwanen geherintroduceerd konden worden. Dat leverde bovendien aantrekkelijke groen op voor personeelspauzes. We hebben dus gebouwd voor de toekomst – alles kan worden gedemonteerd, van dakpanelen tot tussen vloeren. Dankzij het materialenpaspoort is alles traceerbaar en klaar voor een nieuw leven. Fokker 7|8 voorziet in zijn eigen energievoorziening, met 3.000 vierkante meter aan panelen die 480 KWP aan zonne-energie produceren. Tegenwoordig is zo’n eigen zonnepark bijna standaard bij bouwprojecten maar ten tijde van de ontwikkeling van Fokker Logistics Park was de aanleg daarvan niet vanzelfsprekend.
We hebben nauw samengewerkt met leveranciers aan duurzame innovaties zoals CO2-zuiverend asfalt, bereikt door toepassing van olivijn en 100% gerecycled biologisch asfalt. Die aanpak, en het vermogen om meer dan genoeg energie op te wekken om de gebouwen van stroom te voorzien, maakt dit een goed voorbeeld van de toekomst in logistiek.
Xander van Hoof, Delta
€0
Meerkosten voor het gebruik van C2C-materialen.
3.000m²
Zonnenpanelen dak
480 kWp
Geproduceerde energie – genoeg om andere gebouwen op het terrein van stroom te voorzien
Specificaties
Locatie: Amsterdam Schiphol Airport
Project / Status:38.000m² in gebruik
Architect:Diversen
Ontwikkelingspartners:VolkerWessels, Reggeborgh Group
Awards:Nationale staalprijs voor duurzaamheid

Sustainable Development Goals

Fokker 7|8 bevat de volgende materialen en eigenschappen die ook van toepassing zijn op Delta’s Next Generation Logistics concept:
Mensgericht:
overal niet-giftige C2C-gecertificeerde materialen, gemeenschappelijke buitenruimte met waterwegen en beplanting om fijnstof en CO2 te absorberen en biodiverse dieren in het wild aan te trekken, biologisch afbreekbaar materiaal dat wordt gebruikt voor drainage en geotextiel, dicht bij vervoersverbindingen.
Circulair ontwerp:
prijswinnend ontwerp voor demontage, CO2-zuiverend asfalt gemaakt met olivijn en 100% gerecycled biologisch asfalt, gebruik van granulaat in plaats van betonpuin, gebruik van (prefab)beton met minimaal 20% gerecyclede additieven, C2C goud gecertificeerd niet- PVC-riolering, grijswatersysteem met biologische afbreekbaarheid.
Intelligente techniek:
volledig elektrisch met oplaadpunten voor auto’s; deelt overtollige energie opgewekt door zonnepanelen met nabijgelegen gebouwen.