ABC SQUARE, Schiphol

Logistiek

35.000 m² eersteklas logistieke en kantoorfaciliteiten: het allereerste gebouw op het grote nieuwe Schiphol Trade Park zet een nieuwe standaard voor duurzame logistiek. Ook ziet het er anders uit dan wat we gewend zijn van een logistiek gebouw. De levende, groene centrale voorgevel van ABC Square geeft het gebouw een logische plek aan de met bomen omzoomde singel. Subtiele, bijna grafische patronen in de buitengevel geven het enorme gebouw een soort lichtheid, zodat honderden meters voorgevel één organische geheel vormen.

Binnen overtreft ABC Square opnieuw de verwachtingen. Er valt overdadig daglicht binnen. De magazijn- en logistieke ruimte lopen op een natuurlijke manier over in kantoor-, vergader- en showroomruimtes. Het vormt daardoor een perfecte thuisbasis voor de geïntegreerde bedrijven die hier gevestigd zijn. Het bevordert het onderlinge contact aan en stimuleert zo persoonlijke ontmoetingen. Het verhoogd het plezier in werk verbetert daardoor de productiviteit.
Het gebouw is ontworpen om schaalbaar en aanpasbaar te zijn aan de behoeften van de huurders. Het kan als één geheel functioneren of worden opgedeeld in maximaal zeven eenheden, waardoor het gebouw toekomstbestendig is voor de veranderende behoeften van de bestaande of nieuwe huurders. Alle installaties zijn elektrisch en met de zonnepanelen op het dak kan dit gebouw meer dan genoeg energie produceren om zichzelf van stroom te voorzien. In de toekomst zullen de panelen op piekmomenten energie leveren aan andere gebouwen op het 350 hectare grote terrein.
Een nieuwe benchmark voor duurzame logistiek
De staalconstructie is ontworpen voor demontage en hergebruik. Het truck court is bedekt met een minerale laag olivijn, die CO2 afbreekt.

In samenwerking met VolkerWessels Logistics Development hebben we hier de standaard gezet voor duurzame ontwikkeling: het ontwerp heeft het VBI Greenscore Certificaat gekregen voor het hergebruik van grondstoffen op procesniveau. Het was de allereerste keer dat zo’n certificaat werd verleend aan een logistiek project in Nederland.
In de loop van de tijd zal ABC Square zich verder ontwikkelen. De bomen op de singel zullen volwassen worden en bijdragen aan de luchtkwaliteit en biodiversiteit.

Aan de oostkant verandert Airborne Avenue in een levendige, ruime toegangsweg met parallelle straten, een centrale waterpartij en een weelderig groen landschap. Het kan alleen maar beter worden, maar dit gebouw zet nu al een nieuwe standaard in duurzame logistieke ontwikkeling.
Specificaties
Client:Barings Real Estate
Locatie:Schiphol Trade park
Project / status:35,000m² / in 7 units opgeleverd en in gebruik/ 40,000m² in ontwikkeling met de naam “Hello World”
Architect:OPL Architecten
Constructie:Systabo BV
Ontwikkelingspartners: VolkerWessels Logistics Development
Certificaten: REEAM-NL four stars
Awards:Eerste VBI Greenscore Certifcate van Nederland

Sustainable Development Goals

ABC Square bevat de volgende materialen en eigenschappen die van toepassing zijn op Delta’s Next Generation Logistics concept:
Mensgericht:
niet-toxisch, biofiel, natuurlijke luchtkwaliteit en klimaat controle, ontworpen voor productiviteit en welzijn, gemeenschappelijke buitenruimte, verbonden met openbaar vervoer en diensten.
Circulair ontwerp:
C2C-geoptimaliseerd, koolstofpositief, zonnepanelen en koolstofopvang, grijswaterrecycling.
Intelligente techniek:
volledig elektrisch met oplaadpunten voor auto’s, voorbereid voor robotisering.
nl_NLNederlands