B/S/H huishoudapparaten

Kantoor

Bosch en Siemens en de andere merken van BSH Nederland hebben zich op park 20|20 gevestigd in wat inmiddels bekend staat als ‘inspiratiehuis 20|20’. In het pand zijn meerdere functies verenigd, het combineert kantoren met een museum, moderne, interactieve showrooms en innovatielabs. Het pand toont de historische passie voor design en BSH’s toewijding aan duurzaamheid.

Het is niet ongebruikelijk om een onderdrukte ‘Oh’ te horen van bezoekers als ze binnenkomen in het vier verdiepingen tellende atrium. Een groene wand over de volledige hoogte bevat 1.000 weelderige planten die de vergaderruimten omlijsten. Het glazen dak laat zacht licht tussen de zonnecellen door vallen om de hele ruimte op natuurlijke wijze te verlichten.
Vier verschillende ruimtes vieren het erfgoed en de evolutie van Bosch, Siemens, Gaggenau en Neff en hun aandeel in het moderne huis. In state-of-the-art workshops nemen klanten deel aan kooklessen; in showrooms demonstreren de merken hun laatste innovaties.
Een nieuw thuis voor innovatieve topmerken
Het is zeker geen toeval dat we sinds we naar dit pand zijn verhuisd zo hard zijn gaan groeien. Het heeft te maken met de manier waarop onze mensen samenwerken… die enorm goed mogelijk wordt gemaakt. En dat resulteert in een uitstekende samenwerking. Wat ik hier erg leuk vind, is moeilijk te definiëren … maar het is het licht. Het is een heel bijzonder licht. Je hebt gevoel voor buiten. Daardoor voel je je gewoon erg op je gemak als je in dit gebouw bent.
Ronald Wassenaar, CEO van BSH Huishoudapparaten
Op elke verdieping grenst een glazen gevel aan het atrium. Achter elk is een mix van flexibele werkruimtes: stille eenpersoons werkcabines, informele vergaderplekken, koffiehoeken, vergaderruimten en open bureauruimtes onderbroken door planten om het geluid te verzachten. De mogelijkheid om gemakkelijk te vergaderen en te overleggen hebben de bedrijfsvoering veranderd: het aantal interne e-mails is met meer dan 26% afgenomen omdatcollega’s elkaar ontmoeten om face-to-face te praten. In de zomer bereidt het restaurant lunchmaaltijden voor om mee te nemen naar buiten in Park 20|20.
Het hele gebouw, vol klim- en hangplanten, natuurlijk licht en ventilatie, lijkt bijna te ademen. Buiten is 50% van het gebouw bedekt met beplanting om het binnenklimaat te regelen en het regenwater te filteren dat vervolgens voor de sanitaire voorzieningen wordt gebruikt. Duizenden zonnecellen vangen de energie op die het gebouw van stroom voorziet.
Cradle to cradle vloerbedekking wordt gehuurd en na gebruik opnieuw verwerkt. Het gebruik van natuurlijke materialen in de constructie is niet direct iets dat je ziet, maar je kunt het op de een of andere manier voelen – de manier waarop het gebouw je welkom heet, is kalm, geaard, natuurlijk en warm.
In 2009 hebben we eigenlijk drie bedrijven geïntegreerd en met name het hele proces van integratie en samenwerking tussen medewerkers heeft een enorme boost gekregen vanaf het moment dat we naar dit kantoor kwamen. Het is van groot belang dat het een gebouw is met een verhaal, waarbij duurzaamheid enorm belangrijk is – het was een zeer bewuste keuze voor een cradle to cradle gebouw. ‘Inspiration House 20|20’, zoals we het zijn gaan noemen, speelt een heel belangrijke rol in ons succes.
Ronald Wassenaar, CEO van BSH Huishoudapparaten
26%
minder e-mails omdat collega’s ervoor kiezen om elkaar persoonlijk te ontmoeten
#1
bij de opening in 2011, gebruikte Inspiration House het hoogste aantal C2C-gecertificeerde materialen in Europa
14%
energiebesparing in vergelijking met standaard duurzaam bouwen
126%
meer spontane sollicitaties sinds opening van Inspiration House 20|20
Specificaties
Client:Bosch/Siemens huishoudapparaten
Locatie:Park 20|20, Hoofddorp
Project / Status:Opgeleverd in 2011 volledig in gebruik

Sustainable Development Goals

Future Forever-normen:
Mensgericht:
niet-giftige materialen, biofiele, natuurlijke ventilatie, luchtkwaliteit en klimaatbeheersing, ontworpen voor productiviteit en welzijn, gemeenschappelijke groene buitenruimte, verbonden met openbaar vervoeren en diensten.
Circulair ontwerp:
gebouwd voor demontage, geschroefd, niet gelast, geoptimaliseerd voor het aanpassen van plattegronden, gehuurde tapijten en ramen, een groendak, zonnepanelen en koolstofopvang, natuurlijke helofytenfilter grijswaterrecycling.
Tech-enabled:
volledig elektrisch met oplaadpunten voor auto’s.