Mercedes-Benz Nederland

Kantoor

We werden uitgenodigd om een leegstaande kolos om te vormen tot een ultramoderne werkplek en een ‘great place to work’ voor het hoofdkantoor van Mercedes-Benz Nederland, met alle uitstraling en de klasse die je van het merk mag verwachten. Het was een uitdaging om af te wijken van de traditionele benadering van projectontwikkeling waarbij weinig of geen oog was voor veranderende behoeften in de toekomst, of voor het moment waarop een gebouw niet langer geliefd of nodig was. Het gebouw stond altijd leeg sinds de voltooiing bijna 20 jaar eerder, de erfenis stelde ons voor een grote uitdaging.

In samenwerking met Mercedes-Benz gingen we die uitdaging aan. Ze wilden graag hun nieuwe MeWE-kantoorconcept toepassen, waarbij hun mensen en niet hun auto’s centraal staan in het ontwerp van de werkruimte. In samenwerking met OPL Architecten hebben we onze mensgerichte, circulaire ontwerpbenadering toegepast om een strak, duurzaam, toekomstbestendig en intelligent huis te creëren voor een iconisch merk.
De glazen voorgevel over de volledige hoogte verbindt de twee kernwerkruimtes. Binnen loopt een brede, open trap het gebouw in naar de representatieve receptie. Net daarachter valt licht in het glazen atrium waardoor bezoekers naar een ruimte worden getrokken. Dit ‘centrale plein’ gedraagt zich bijna als een dorpsplein – mensen zitten, ontmoeten, praten en pauzeren hier. In een hoek creëren de videowall en de brede houten trap het gevoel van een klein amfitheater. De acht levende muren over de volledige lengte van het gebouw beslaan meer dan 180 m² muur en fungeren als longen voor het gebouw.
Een onbemind gebouw herboren
Dit project heeft ons geleerd dat we door inventief te denken en met de juiste partners te werken, Cradle to Cradle-oplossingen in bijna elke omgeving kunnen aanpassen, zelfs traditionele werkgebouwen. Je zou dit een ingrijpende verbouwing van dit gebouw kunnen noemen – we deden het omdat we weten dat mensen altijd goed reageren op overdadig daglicht, groen, zachte geluiden en schone lucht.
Coert Zachariasse, Delta.
De werkruimte voelt open en verlicht aan, een uitkomst die zo belangrijk was. In zijn vorige leven was dit gebouw ontworpen met donkere, ondiepe vloeroppervlakken, dus onze eerste stap was om het gebouw te ‘kernen’, het dak te verwijderen en een enorme opening door het midden van de verdiepingen te maken, waarbij al die zware betonnen plafonds werden verwijder.
Nu stroomt zacht gefilterd licht van het atrium de kantoren binnen via glazen panelen, en buitenramen over de volledige lengte laten buiten naar binnen zodat het licht doordringt. Medewerkers vertellen hier hoe het voelt om contact te maken met het weer, de omgeving – ze voelen het licht, de openheid, helpt hen te ademen.
Coert, het was een genoegen voor ons om met jou en je team aan dit project te werken. Het resultaat is uitstekend en voldoet aan onze visie van een ‘great place to work’.
Thomas Götz, Head of Corporate Real Estate EMEA Daimler AG
9 miljoen
ton CO2 bespaard door renovatie, niet door sloop
180 m²
interieur wonen, ademen, groene muur
Specificaties
Client:Mercedes-Benz Netherlands
Locatie:Nieuwegein Netherlands
Project / Status:14.417 m² BVO, opgeleverd en in gebruik.
Architect:OPL Architecten
Ontwikkelingspartner:VolkerWessels Logistics Development

Sustainable Development Goals

Mercedes-Benz Nederland bevat de volgende materialen en eigenschappen die van toepassing zijn op Delta’s Next Generation Logistics concept:
Mensgericht:
niet-giftige materialen, biofiele, natuurlijke luchtkwaliteit en klimaatbeheersing, op activiteiten gebaseerde werklay-out ontworpen voor productiviteit en welzijn, gemeenschappelijke groene buitenruimte, verbonden met transport en diensten.
Circulair ontwerp:
C2C-geoptimaliseerde renovatie, groendak, zonnepanelen en koolstofafvang, grijswaterrecycling.
Intelligente technologie:
volledig elektrisch met 400 EV-laadstations via innovatief load sharing-systeem, lichtsensoring en interactief dimmen, temperatuurregeling.
nl_NLNederlands