Sandvik

Logistiek

Het wereldwijde engineeringbedrijf Sandvik opent eind 2021 zijn nieuwe Europese distributievestiging die een nieuwe maatstaf zal zijn op logistiek gebied. Het pakhuis is het bewijs dat het heel goed mogelijk is innovatie toe te passen bij de ontwikkeling van logistiek, een sector die wordt geassocieerd met goedkope, korte termijngebouwen en niet-duurzame benaderingen.

Voor het project zijn 180 werkers ingezet om een magazijn van 16.000 m² te bouwen dat energie-positief is ontworpen en klaar is om meer dan genoeg elektriciteit op te wekken om zichzelf van stroom te voorzien. Er zijn circulaire en mensgerichte ontwerpprincipes toegepast om de gebruikelijke ‘wegwerp warehousing’ te doorbreken – de stalen constructie is vrijwel volledig herbruikbaar doordat er minimaal gebruik is gemaakt van lasverbindingen. De plafondplaten zijn C2C-gecertificeerd, gerecycled en recyclebaar. Omdat ze zijn ontworpen voor hergebruik, zijn alle materialen klaar om ooit een nieuw leven te beginnen. Daarvoor zijn ze administratief vastgelegd in een materiaalbank.
Cradle to cradle toepassingen zoals niet-giftige poedercoating op staalwerk en niet-giftige bestrating, natuurlijke binnenverlichting en led-verlichting verminderen de klimaat impact van het gebouw aanzienlijk. Sandviks duurzame ethiek wordt in dit nieuwe onderkomen geëvenaard dankzij meer dan 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen, grijswaterbeheer en biofiel ontwerp en beplanting om de biodiversiteit te vergroten. Het gebouw maakt gebruik van interactieve verlichtingsstrategieën terwijl robotisering en intelligente techniek het mogelijk maken om gegevens te verzamelen, zodat energieverbruik en onderhoud nauwkeurig kunnen worden gecontroleerd en aangepast voor efficiëntie.
Fantastisch – dit is niet alleen een cruciale schakel in onze Europese toeleveringsketen, maar ook een die de hoogste functionaliteit en productiviteit zal leveren en past bij Sandviks toewijding aan duurzaamheid.
Marcel van Sas, managing director van Sandvik
Het ontwerp is nadrukkelijk mensgericht – een zeldzaamheid in logistiek. De luchtstroom, luchtkwaliteit en het comfort worden enorm verbeterd doordat de gebruikers per persoon beschikken over bijna het dubbele van de 24 m³/uur frisse lucht die worden voorgeschreven in het bouwbesluit En met logisch in elkaar overlopende magazijn- en kantoorruimte, wordt de communicatie tussen de afdelingen gestimuleerd, wat de samenwerking bevorderd. Het pand is prettig geïsoleerd met C2C-materialen en dakramen zorgen voor natuurlijk daglicht op de magazijnvloer.
Specificaties
Locatie:Harnasch Polder, Den Hoorn
Project / Status:16.000 m² / opgeleverd einde 2021
Certificaten:BREEAM very good

Sustainable Development Goals

Sandvik bevat de volgende materialen en eigenschappen die van toepassing zijn op Delta’s Next Generation Logistics concept:
Human-centred:
niet-giftige C2C-gecertificeerde materialen overal, waterwegen en beplanting rond truckcourt om fijn stof en CO2 te absorberen en biodiverse dieren in het wild aan te trekken, biologisch afbreekbaar materiaal dat wordt gebruikt voor drainage en geotextiel, dicht bij transportverbindingen, natuurlijk licht en biofiel ontwerp.
Circular ontwerp:
ontworpen voor hergebruik, CO2-zuiverend asfalt gemaakt met olivijn en 100% gerecycled biologisch asfalt, C2C goud gecertificeerd riolerings materiaal, grijswatersysteem met biologische afbreekbaarheid.
Intelligente Techniek:
volledig elektrisch met oplaadpunten voor auto’s; 100% zonne-energie, klaar voor robotisering, gegevensbewaking om continue energie-efficiëntie mogelijk te maken.
nl_NLNederlands