HelloWorld, Schiphol

Logistiek

Bijna 47.000 m² eersteklas logistieke en kantoorfaciliteiten met zonnepanelen die 2,5 MWh leveren plus nog eens 700 KWh dat geleverd wordt door de panelen op de carports: Dat is HelloWorld, het off-grid zusje van ABC Square op Schiphol Trade Park. Het gebouw biedt een combinatie van prachtige, lichte kantoorruimtes met bedrijfshallen  geschikt voor transport, handling, opslag en value added logistics. Niet zo gek dat het vanaf de dag van oplevering geheel verhuurd is.

Het gebouw is ontworpen om schaalbaar en aanpasbaar te zijn aan de behoeften van de huurders. Het kan als één geheel functioneren of worden opgedeeld in maximaal zeven eenheden, waardoor het gebouw toekomstbestendig is voor de veranderende behoeften van de bestaande of nieuwe huurders. Alle installaties zijn elektrisch en met de zonnepanelen op het dak kan dit gebouw meer dan genoeg energie produceren om zichzelf van stroom te voorzien. In de toekomst zullen de panelen op piekmomenten energie leveren aan andere gebouwen op het 350 hectare grote terrein.
De design-for-disassembly staalconstructie
Als gevolg van het weer, het seizoen en uiteraard het verschil tussen dag en nacht sluit de energieopwekking niet altijd aan op het verbruik van het gebouw. Door overcapaciteit te creëren is het gebouw ook bij een lage opbrengst grotendeels verzekerd van voldoende stroom.
Coert Zachariasse, CEO Delta Development
De staalconstructie is ontworpen voor demontage en hergebruik. Het truck court is bedekt met een minerale laag olivijn, die CO2 afbreekt.

Delta Development en VolkerWessels Logistics Development zijn, samen met gebiedsontwikkelaar SADC, mede-initiatief nemer van energiecollectief ECOS, een uniek duurzaam en lokaal virtueel energie netwerk, waarbij bestaande transportcapaciteit over de netwerken beter wordt benut. Het off-grid energiesysteem wordt qua leveringszekerheid betrouwbaarder dan een energiesysteem dat netstroom verbruikt. Met een slim energiemanagementsysteem wordt het verbruik geoptimaliseerd en wordt samenwerking in een lokaal virtueel energienetwerk mogelijk gemaakt. In de zeldzame periodes waar de vraag het aanbod overschrijdt wordt de stroomproductie aangevuld door gasgeneratoren.
Het gebouw zelfvoorzienend maken was een uitdaging. Uiteraard op technisch vlak, maar bovenal op juridisch vlak. Dat laatste met name omdat de belanghebbenden als huurder en belegger natuurlijk zekerheid willen hebben over de betrouwbaarheid van de energielevering.
Coert Zachariasse, CEO Delta Development
Specificaties
Locatie:Schiphol Trade park
Project / status:8 units, in totaal bijna 47,000m² opgeleverd en in gebruik.
Architect:OPL Architecten
Constructie:Systabo BV
Ontwikkelingspartners:VolkerWessels Logistics Development

Sustainable Development Goals

HelloWorld bevat de volgende materialen en eigenschappen die van toepassing zijn op Delta’s Next Generation Logistics concept:
Mensgericht:
niet-toxisch, biofiel, natuurlijke luchtkwaliteit en klimaat controle, ontworpen voor productiviteit en welzijn, gemeenschappelijke buitenruimte, verbonden met openbaar vervoer en diensten.
Circulair ontwerp:
C2C-geoptimaliseerd, koolstofpositief, zonnepanelen en koolstofopvang, grijswaterrecycling.
Intelligente techniek:
volledig elektrisch met oplaadpunten voor auto’s, voorbereid voor robotisering.